בתביעה ייצוגית, אדם אחד (או קבוצה קטנה של אנשים) מגיש תביעה בשם קבוצה גדולה יותר של אנשים. "הקבוצה הגדולה יותר" – קבוצת האנשים שהתביעה מייצגת – היא המעמד. עם הגשת תביעה היא תגדיר את המעמד המוצע. כל מי שעונה להגדרה זו, ידוע כחבר תביעה.
תביעה ייצוגית – הגשת תביעה ייצוגית |
למרות שניתן להגיש תביעה ולהציעה כתביעה ייצוגית, היא לא הופכת רשמית לתביעה ייצוגית עד שהשופט בתיק פסק דין המכונה הסמכה ייצוגית. במתן אישור לתביעה ייצוגית, השופט נותן את ההחלטה לפיה התיק יתנהל כייצוגית.
במקרה של תביעה ממשלתית, השופט יאשר תביעה כתביעה ייצוגית רק אם עורכי הדין של התובעים, יוכלו לעמוד בכמה דרישות.
מהי שמיעת ההגינות בתביעה ייצוגית? |
על פי עורך דין תביעות ייצוגיות, השופט המכהן בתביעה ייצוגית יערוך דיון בהגינות כדי לקבוע אם תנאי הסדר המוצע הוגנים ויציע פיצוי הולם לחברי התביעה. אם חברי כיתות כלשהם יתנגדו לתנאי ההסדר המוצע, תהיה להם הזדמנות להעיד בשימוע הוגן להשמיע את דאגתם. לאחר השימוע, השופט ייתן פסק דין אשר יאשר את ההסדר המוצע או ידחה אותו.
מהו גילוי מסמכים? |
גילוי מסמכים הוא השלב לפני משפט של תביעה. במהלך הגילוי, עורכי דין המייצגים את חברי הכיתה יבקשו כי החברה הנתבעת בתוקף תעביר את כל המסמכים הנוגעים לטענות הכלולות בתביעה.
זה כולל גם מסמכים כתובים וגם תקשורת אלקטרונית, כולל דואר אלקטרוני של חברות. לאחר מכן ניתן להגיש מסמכים אלה לבית המשפט כראיה להוכחה או הגנה מפני טענות המוגשות בתביעה.
תצהיר וגילוי מסמכים |
עורכי דין לשני הצדדים רשאים לבצע גם הפקדות בשלב הגילוי של תביעה. בתצהיר, ישאל עורך דין שאלות בשבועה ביחס לעובדות המהוות את הבסיס לתביעה.
עורכי דין כמו עורך דין תביעה ייצוגית לכל הצדדים בתיק עשויים להיות נוכחים בתצהיר. תמלול התצהיר הופך לחלק מהרשומה בתיק ועשוי לשמש את כל הצדדים כראיה במהלך המשפט. במקרים כאלו, אם כבר הגעתם אליהם, חשבו להביא עורך דין לתביעה ייצוגית המכיר ויודע את כל עולם הקשור בתביעות ייצוגיות מול כל סוגי הגופים.