בישראל מקובל מאוד לשלם בצ'קים. למרות שהתשלומים באשראי הם הרבה יותר נפוצים וגם יותר מקובלים, עדיין ישנם המקרים המיוחדים אשר בהם ייעשה השימוש דווקא בצ'קים. כמו לדוגמא במקרים של השכרת נכס כאשר המשכיר מבקש את הצ'קים מראש, או וועד בית הגובה בכל שנה 12 צ'קים מכל דייר עבור כל השנה. ברור כי לסוג התשלום הזה אין עדיין תחליף ועל כן הוא עדיין קיים.
אך ישנם מקרים אשר בהם מוצא את עצמו הזוכה שמחזיק בצ'ק, כאשר הוא מפקיד את הצ'ק ובמקום לקבל את הכסף שמגיע לו – נוצר מצב של צ'ק חוזר. מה עושים במקרה שכזה?
שלב ראשון – פנייה אל החייב
לפני הכול צריך פשוט לפנות אל החייב ולבדוק אתו את הסיבה לחזרת הצ'ק. לעיתים חוזר הצ'ק בגלל העדר כיסוי או אז ייתכן ובעל הצ'ק יפרע את חובו במזומן. ישנם מקרים אחרים אשר בהם בעל הצ'ק ביטל את הצ'ק שלא מתוך כוונה רעה אלא משום שלא זכר היכן הצ'ק נמצא ולא ידע בבירור האם לא מדובר באבדה או גניבה של הצ'ק. אין כל סיבה להתקדם להליכים 'קשים' לפני שפונים בדרכי נועם אל בעל הצ'ק ומנסים לסגור אתו את העניין. יש לזכור כי על בעל הצ'ק לשלם גם העמלות הכרוכות בסיפור הזה שלח חזרת צ'ק.
שלב שני – פונים אל עורך דין
אם בעל הצ'ק מנסה להתחמק מהתשלום או שהוא מתעלם מהפניות שלנו, כדאי לשקול פנייה אל ערך דין. לא כדאי לנסות להתמודד ללא עזרה מקצועית כי לעיתים ייעשו פעולות הרסניות שיסתכמו בעלויות גבוהות לשני הצדדים. עורך דין הוצאה לפועל הוא הכתובת במקרים מן הסוג הזה.
שלב שלישי – עדיין לא מגישים תביעה
עורך דין גביית חובות לא ימהר מיד להגיש תביעה. הוא ינסה לגבות את החוב מאת החייב. הוא ישלח מכתב התראה בו הוא יפרט לחייב מהם הצעדים שיינקטו נגדו אם הא לא ישלם את חובו לזוכה.
שלב רביעי – פונים אל ההוצאה לפועל
רק במקרה ולא הועילו כל הדרכים עד כה, ייאלץ עורך הדין לעבור הילוך ולפתוח הליך בהוצאה לפועל.