אבנים בדרכי השתן הינה אחת מתופעות הבריאות המוכרות ביותר. היווצרות האבנים גוררת בעקבותיה סימפטומים שונים. לדוגמה, כאבים עזים שמקורם בעווית כליה, אי ספיקת כליות ועוד. אם כי יש לדעת שיש לא מעט אנשים שיש להם אבנים בכליות אבל הם לא מרגישים אותם בכלל. אבל במידה ויש סימפטומים או חשש שקיימים אבנים בכליות יש לפנות לבדיקה ולטיפול מתאים.
טיפול ללא ניתוח
בעבר היו מבצעים ניתוחים כדי לטפל במרבית המקרים של אבנים בכליות. אבל כיום הרפואה התפתחה כל כך, ויש לא מעט שיטות שמאפשרות לנו להימנע מניתוח פולשני שיכול להיות כרוך גם בתופעות לוואי וסיכונים. אז יש כמה שלבים טיפוליים שמתאימים אותם לפי המקרה, גודל האבנים וסוגם.
- ריסוק – ריסוק האבנים הוא שלב ראשון בו מנסים לטפל באבנים ולנטרל אותם. התקווה היא שהריסוק יביא להפרשה טבעית של האבנים מדרכי השתן. ואכן, מטופלים רבים הצליחו לצלוח את המצב הזה בעזרת ריסוק, והם חזרו להיות בריאים כמו לפני היווצרות האבנים בכליות, וזאת ללא ניתוח.
- זעיר פולשני – הגישה הזעיר פולשנית מאפשרת לנו ליהנות מטיפולים פולשניים בצורה בטוחה ביותר. אורטרוסקופיה הינה שיטה בה מחדירים דרך השופכה את המכשור הרפואי הזעיר, ובעזרתו וגם בעזרת מצלמה מיוחדת מטפלים באבנים. לרוב יבצעו את הטיפול הזה רק עם ריסוק אחר לא הצליח להועיל.
- ניתוח – כיום מצליחים מרבית המטופלים לעבור את התהליך ללא ניתוח. אבל יש כן מקרים בהם הטיפולים הללו כשלו, או שמכל סיבה אחרת הם אינם אפשריים למטופל. במקרים כאלו יופנה המטופל לניתוח. כאשר המטרה הינה להוציא את האבנים שנוצרו בכליות ובדרכי השתן. בכל מקרה חשוב לבחור רופא מקצועי ומנוסה.