חוק לשון הרע קיים מאז ומתמיד אולם ככל שהתפתחה הטכנולוגיה שמאפשרת להפיץ אותו כך הטיפול המשפטי בו הופך לקריטי יותר יותר. אם בעבר אנשים התקשו להשיג לעצמם צדק משום שהמודעות לכך היית הנמוכה, הגידול בשימוש במדיה החברתית הפך את לשון הרע לנוכח בחיי אנשים רבים וההפצה שלו קלה מדי. בדיוק בגלל זה מפעילים היום יותר את החוק נגד מפיצי לשון הרע גם באינטרנט ובטכנולוגיה כמו ווצאפ שמשמשת את כולנו.
מה חשוב לדעת על חוק לשון הרע?
- לשון הרע מוגדר כתוכן שפוגע בכבוד האדם או בשמו הטוב. החוק מתייחס לצורת הניסוח ולתוכן ומבדיל בין חופש הביטוי לחופש הביזוי. כך שזה לא חייב להיות מנוסח כקללות או השמצות או הבעת דעה אלא כקביעת עובדות.
- לשון הרע הוא כל תוכן שמשפיל, מבזה, הופך מטרה לשיסוי ולשנאה או ללעג, פוגע במשלח ידו ובפרנסתו, מתייחס למוצאו, גילו, דתו ומינו, ואין צורך להוכיח פגיעה ממשית בשל כך אלא רק שהתוכן עונה לחוק.
- לפני כל הגשת תביעה כדאי להתייעץ עם עורך דין משום שאתם עלולים לגלות שהבעת דעה לגיטימית נגדכם אינה בגדר הפצת לשון הרע כך שגם תפסידו במשפט וגם תקבעו את זכותם של אנשים לחזור על כך שוב ושוב. כדאי מאוד לשקול את המקרה בייעוץ משפטי רלוונטי.
האם תמיד להגיש תביעה?
אפשר להגיש תביעה אזרחית וגם קובלנה פלילית בנידון ובית המשפט יחליט אם מדובר בתוכן שעונה גם למתואר בחוק לשון הרע וגם באופן הפרסום שלו בהתאם לכך. ברור שקשה להבליג מול עוול ומול השפלה אבל למרות שבתי המשפט רגישים היום יותר מתמיד ליד הקלה מדי על המקלדת, נזהרים מאוד לא לפגוע בזכות הדיבור ובחופש הביטוי. לכן, כדאי להתייעץ לפני הגשת התביעה. למידע נוסף, פנו לעו"ד שלומי וינברג